În ce este mai rentabil să investeşti ? La bursă , în cripto-monede sau în imobiliare ? Iancu Guda , în articolul „De ce locuința cumpărată pe credit care se plătește din chiria încasată nu este o investiție bună” încearcă să demonteze un mit din imobiliare . Unde greşeşte Iancu Guda ?
– O analiză a evoluţiei Bursei de Valori Bucureşti în ultimii 30 de ani nu este o analiză serioasă întrucât bursa din România a apărut în 1996 , deci acum 25 de ani
– În prezent chiria este mai mare decât rata la bancă
– Peste 80 % din chirii sunt neimpozabile , întrucât nu sunt declarate la ANAF
– Dacă iei un credit să cumperi o locuinţă şi ea se plăteşte singură , din chirie , este o investitie relativ bună pentru că tu , practic , nu ai investit aproape nimic din salariul tău , iar banii pe care ţi ia dat banca se plătesc singuri .
– Dacă tu investeşti 470 euro pe lună , în fiecare lună , în indicele bursier BET , tu vei avea pentru tine şi familia ta cu 470 euro / lună mai puţin de cheltuit . Dacă tu cumperi un apartament care se plăteşte singur , tu ai în plus 470 euro pe lună tot timpul .
– Dacă locuieşti în chirie , nu poţi face investiţii în apartament pentru că proprietarul nu ţi le recunoaşte ca şi cheltuieli , nu ţi le deduce din chirie . Iar apartamentele foarte frumoase au chirii extrem de piperate .
– Confortul psihic al faptului că eşti proprietar este unul foarte bun , în comparaţie cu confortul psihic al unui chiriaş.
– Tot din punct de vedere psihic este de preferat să fii dator unei bănci , decât unei persoane fizice . Dacă întârzii cu plata la bancă , aceasta îţi percepe mici penalizări suplimentare , în comparaţie cu stresul pe care ţi-l provoacă o persoana fizică . Cu banca începi să ai probleme serioase doar în momentul în care întârzii cu plata mai mult de 90 de zile .
– De foarte multe ori proprietarii îl dau afară pe chiriaş pe motiv că vrea să vândă apartamentul , ceea ce îţi crează o stare de incertitudine şi de nesiguranţă . Alteori eşti dat afară pentru că proprietarul renovează apartamentul şi îl va da în continuare la o chirie mai scumpă .
– Cum arătau preţurile apartamentelor în urmă cu 25 de ani ? Preţul unui apartament cu două camere era cca 3000 marci germane , echivalentul a 3000 euro , iar astăzi preţul unui astfel de apartament este 36000 euro , adică o creştere de 1200 % . Tot aşa au crescut şi chiriile .
– Cum va arăta piaţa peste 30 de ani ? Mai precis în anul 2050 ? Preţul unui apartament cu două camere , în Sighet , va fi de 150.000 euro iar chiria pentru un astfel de apartament va fi de 800 euro / lună . Atâta timp cât populaţia lumii este în continuă creştere , nu ne aşteaptă nici o criză imobiliară majoră , iar problema natalităţii în ţara noastră va fi rezolvată prin valuri succesive de imigranţi care vor veni la noi în ţară dinspre ţările mai sărace : Sri Lanka , Pakistan , India , Africa etc , imigranţi care vor avea nevoie acută de chirii .
Iancu Guda nu ştiu ce urmăreşte . Probabil că în mintea lui tot ceea ce este în vest este bun : un procent foarte ridicat de europeni stau în chirie . Un fel de slugărnicie nedisimulată în faţa a tot ceea ce este occidental .
La Bursa de Valori Bucureşti , preţul unei acţiuni este dat de încrederea pe care o au investitorii în acea companie , investitorii luând decizia de a cumpăra sau a vinde în urma unei analize fundamentale sau a unei analize tehnice , bazată pe grafice .
Piaţa criptomonedelor este o piaţă de 2.000 de miliarde de dolari , o piaţă extrem de volatilă , şi care va cunoaşte o expansiune fără precedent în următorii ani . În piaţa criptomonedelor nu putem face analize fundamentale , ci doar analize tehnice .
Analizând cu atenţie piaţa jocurilor de noroc şi a păcănelelor ( a se citi „a păcăli” ) , realizezi mentalitatea pe care o au aceşti „investitori” : îşi asumă riscuri mici în speranţa ca vor câştiga sume mari de bani . Este o mentalitate cu care pierzi .
În concluzie : ia un credit şi cumpără o locuinţă care se plăteşte singură . Este o investiţie pe termen lung şi ai ceva de lăsat în urma ta . Singurul şi cel mai mare dezavantaj este faptul că tu nu vei mai putea accesa alte credite de anvergură în toată această perioadă . Apoi , investeşte 470 euro / lună şi în indicele bursier BET iar în lunile când nu ai chiriaş te duci la bancă cu cei 470 euro , în loc să-i investeşti la bursă. Iar în piaţa criptomenedelor poţi investi doar o sumă de bani pe care dacă o pierzi , să nu regreţi .
Bibliografie : Iancu Guda
https://www.digi24.ro/stiri/economie/de-ce-locuinta-cumparata-pe-credit-care-se-plateste-din-chiria-incasata-nu-este-o-investitie-buna-1503687