prof Gheorghita Coser

Încurajaţi să ne negăm valorile , să ne privim cu dispreţ , cu scârbă , la întrebarea “ Vă puteţi imagina o lume fără România ? ” se poate răspunde simplu : “ Da , cea în care am trăi mai bine ! ” . Mi s-a întâmplat să aud în jurul meu un asemenea răspuns şi m-a revoltat . Evident , atitudinea mea a produs doar surprindere . “ Nu vezi în ce lume trăim ? ” mi s-a argumentat . “ Exact , eu văd bine ce am în jur , tu însă nu ! ” i-am răspuns .
Nu cred că trebuie să ai un motiv pentru a-ţi iubi ţara . Iubeşti România pentru că este ţara ta , doar de atât ai nevoie . Când ajungi să cauţi motiv , deja dai în penibil . Aşa se întâmplă în general cu iubirea pe care doreşti să o împărtăşeşti . Oferi şi gata , nu cauţi motive , nu pui condiţii legate de vestimentaţie , de culoarea ochilor , lungimea picioarelor , grosimea portofelului . Când o faci , ceea ce invoci nu este iubire , ci este interes , şi merită judecată această atitudine doar dacă este disimulată.
Am remarcat această reticenţă faţă de România la persoane care au o relaţie proastă cu sine , la cei care îşi ascund într-un mod penibil defectele , care sunt chinuiţi de drame sentimentale , care nu suportă să se privească în oglindă sau se privesc , dar nu le place ceea ce văd . Constatând acest fapt am devenit oarecum indulgent cu ei şi , referindu-mă aici în special la cei care dispun de o anume educaţie şi care ar avea , prin cunoştinţele de care dispun , argumentul necesar , în continuare mă frământă următoarea idee : cum de nu văd cât de bine seamănă aceşti “ intelectuali rasaţi ” , care-şi aruncă năsucurile preţioase în vânt pentru că tot ceea ce e românesc le provoacă silă , cu maneliştii italieni ( a se citi talieni ) , agramatele de mall , cu piţipoancele de autocar cărora li se citeşte tot istoricul familiei în călcâiele crăpate sau toate dovezile de iubire ascunse de tinichele de aur sau plastic de Veneţia , Paris sau Londra ? O asemenea podoabă humanoidă , care vibrează vocal şi gestual la sunetul grotesc al lui Guţă sau Salam , este în măsură să judece România ? Da , categoric da, pentru că i se permite şi pentru că nu i se spune în faţă “ ” dacă mall-ul te-a făcut pe tine om , atunci puteai să te naşti şi pe Wall Street că tot “ minte de oaie creaţă ai ”, vorba poetului ” . În mod sigur , atunci când va auzi Wall Street va crede că este o înjurătură în engleză , iar de poet , cu siguranţă va crede că e unul nebun care “ iubeşte femeile şi moare dupe iele ” . Pentru aceştia procesul de ţiganizare a României seamănă cu evoluţia tehnologiei moderne şi nu le poţi nicicum vorbi despre un sentiment atât de nobil ca dragostea de glie , respectul faţă de strămoşi , dacă ei se dezic de părinţi , de rude , de prieteni , uită uşor cele 25 de cuvinte în limba maternă pe care le-au învăţat , din care, probabil , 18 sunt onomatopee . Mă străduiesc să nu-i judec şi , acolo unde se poate , să le găsesc circumstanţe atenuante , dar unii sunt de departe penibili , iar alţii de-a dreptul acefali .
Eu nu vreau nici măcar să-mi imaginez o lume fără România , pentru că , referindu-mă strict la mine , tot ce sunt este românesc şi nu mă pot anula , nici măcar ca exerciţiu de imaginaţie .