Piata imobiliara nu se afla in fata unei crize similare celei din 2008 , deoarece preturile la imobiliare sunt semnificativ mai mici decat atunci iar salariile sunt mai mari .
Pe plan local , numarul apartamentelor in vanzare , adica oferta , este cu 30 % mai mica decat in urma cu un an de zile . Apoi , salariul mediu net in Romania , este , la nivelul lunii octombrie 2018 , de 514 euro , fata de 362 euro cat era salariul mediu net in luna octombrie 2015 , adica in urma cu 3 ani de zile . Deci , numai in ultimii 3 ani de zile , salariul mediu net a crescut cu 40 % in euro ! ( pentru ca ne raportam la o piata in care toate tranzactiile se negociaza in acesta moneda ) .
Am putea afirma ca nu ne aflam in fata unei crize imobiliare , desi in ultimii patru ani de zile preturile au crescut simtitor . La ora actuala , preturile sunt cu 38 % mai mici decat cele din anul 2009 , momentul izbucnirii crizei , iar salariile au crescut tot cu atata numai in ultimii 3 ani de zile . Totusi , pe plan local , trebuie luata in considerare oferta foarte scazuta , ceea ce ar putea duce la cresterea preturilor. Piata locala pare ca se afla intr-un blocaj datorita faptului ca cumparatorii refuza sa achite preturi cu 30 % mai mari decat in perioada similara a anului trecut.
Pe termen lung preturile in imobiliare vor fi cu mult mai mari decat cele din anul 2007 , cand un apartament cu doua camere situat la etajul 4 in cartierul Tudor Vladimirescu se vindea cu 35.000 euro . De altfel , noi am atras atentia , inca din luna mai 2017 , in articolul Tendinte in piata imobiliara , https://mara-imobiliare.ro/recomandari-mara-imobiliare-prof-stefanca-toader/ , asupra acestui lucru . Inca o data reafirmam : desi unele preturi cerute par aberante , nesimtite , in viitor vor fi la ordinea zilei , pentru ca PIATA ANTICIPEAZA ACEST LUCRU . Un alt lucru care s-a facut remarcat in ultimul timp este pretul piperat pe care il solicita proprietarii pentru apartamentele situate la etajele 1 si 2 , datorita faptului ca cererea este extrem de mare pentru acest tip de proprietati .
Totodata , ne bucuram sa constatam ca in ofertele de vanzare publicate de proprietari au disparut , in cea mai mare parte , anunturile mincinoase in care un apartament cu 3 camere confort 1 in suprafata utila de 65 mp era promovat in reclame ca avand 105 mp !!! De ce ? Pentru a face mai usoara vanzarea . A-l prosti pe cumparator , mai exact . Aceasta lupta sustinuta , noi , Mara Imobiliare , am dus-o de mai bine de 2 ani de zile pentru a impune in piata corectitudinea in zona reclamelor . Desigur ca noi am avut de suferit , pentru ca cumparatorii erau tentati sa cumpere suprafete mai mari . In realitate ei au cumparat o suprafata mult mai mica decat cea promovata in reclame. Sfatuim cumparatorii sa solicite vanzatorului extrasul de carte funciara sau contractul de vanzare –cumparare a apartamentului si apoi sa negocieze pretul . In prezent pretul pietei este 400 – 700 euro / mp / suprafata utila . Diferenta destul de mare este data de zona , etaj , confort 1 sau confort 2 , sistem de incalzire , modernizari , priveliste ( in aceasta ordine ) .
Pe termen scurt anticipam o criza de mici dimensiuni care trebuie privita ca o reajustare a preturilor care parca incep sa o ia razna . Insa o criza similara celei din anul 2008 va veni in anii 2090 , atunci cand se va sterge din memoria colectiva efectele crizei economice de care abia am scapat .

1 ianuarie 2019